HIIT

Waarom en wat is een HIIT training? 

Wat is een HIIT Training?

HIIT staat voor High-Intensity Interval Training, wat in het Nederlands wordt vertaald als 'Hoge Intensiteit Interval Training'. Het is een trainingsvorm waarbij korte periodes van intense fysieke activiteit worden afgewisseld met periodes van rust of lagere intensiteit. Het doel van HIIT is om het hartslagniveau snel te verhogen tijdens de intense periodes, gevolgd door een kort herstel of rustperiode.

Waar komt HIIT training vandaan?

HIIT, of High-Intensity Interval Training, heeft zijn oorsprong in de evolutie van trainingsmethoden en wetenschappelijk onderzoek. In 1996 stond de Tabata-studie uit Japan centraal, waarbij slechts vier minuten intensieve inspanning en rust opmerkelijke verbeteringen in zowel aerobe als anaerobe systemen opleverden. Dit markeerde een keerpunt in fitnesspraktijken en effende het pad voor HIIT's wereldwijde opmars. Deze trainingsvorm biedt niet alleen bewezen effectiviteit, maar ook tijdsbesparing, wat het aantrekkelijk maakt voor drukbezette individuen. Van sporters tot fitnessliefhebbers heeft HIIT zijn stempel gedrukt als een krachtige en efficiënte trainingsmethode voor een gezondere levensstijl.

Voordelen

  • Efficiëntie: HIIT-sessies zijn over het algemeen korter dan traditionele trainingsvormen, waardoor ze gemakkelijker in drukke schema's kunnen worden opgenomen. Ondanks de kortere duur kan HIIT effectief zijn voor het verbeteren van cardiovasculaire conditie en het verbranden van calorieën.

  • Verhoogde Vetverbranding: HIIT kan helpen bij het verbranden van vet en het behouden van spiermassa, omdat het de stofwisseling verhoogt en het zogenaamde "afterburn-effect" creëert. Dit houdt in dat het lichaam na de training nog steeds extra calorieën verbrandt.

  • Verbeterde Hartgezondheid: HIIT kan leiden tot positieve veranderingen in de cardiovasculaire gezondheid, waaronder een verlaging van de bloeddruk en verbeterde insulinegevoeligheid.

  • Verbetert de Insulinegevoeligheid: HIIT kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat gunstig is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

  • Variatie in Workouts: HIIT biedt een breed scala aan oefeningen en formaten, waardoor er ruimte is voor variatie en het voorkomen van trainingsverveling.

    In de wereld van fitness is High-Intensity Interval Training (HIIT) een ware ster. Zijn grootste troef? Efficiëntie. HIIT-sessies zijn compact, perfect voor degenen met drukke agenda's. Maar de tijdsbesparing betekent niet dat je aan resultaten inlevert. Integendeel, HIIT staat bekend om zijn vermogen om vet te verbranden en gewichtsverlies te bevorderen, terwijl het tegelijkertijd spiermassa behoudt. De cardiorespiratoire voordelen zijn ook niet te verwaarlozen. Met HIIT kan je aerobe capaciteit toenemen en verbetert het de algehele gezondheid van het hart.

Echter, deze glanzende medaille heeft zijn keerzijde. De intense aard van HIIT brengt een verhoogd risico op blessures met zich mee, vooral als de juiste techniek niet nauwgezet wordt gevolgd. Ook is HIIT niet voor iedereen. Beginners en mensen met specifieke gezondheidscondities, zoals hartproblemen of gewrichtsproblemen, moeten voorzichtig zijn. Het is een krachtige tool, maar zoals met alles, moet het met zorg worden gebruikt. Bovendien, het streven naar steeds hogere intensiteiten kan leiden tot overtraining en uitputting, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de algehele gezondheid en prestaties. Het is dus belangrijk om te balanceren tussen de voordelen en risico's, en HIIT te integreren met verstandig trainingsbeheer.

Nadelen

  1. Verhoogd Risico op Blessures: De hoge intensiteit en impact van sommige HIIT-oefeningen kunnen het risico op blessures vergroten, vooral als de juiste techniek niet wordt gehandhaafd.

  2. Niet Geschikt voor Beginners of Specifieke Gezondheidscondities zonder begeleiding: HIIT kan te intens zijn voor beginners of mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartproblemen of gewrichtsproblemen.

  3. Overtraining en Uitputting: Bij overmatige frequentie en intensiteit kan HIIT leiden tot overtraining, vermoeidheid en uitputting, wat nadelig kan zijn voor de algehele gezondheid en prestaties.

Rens Smit

Personal Trainer

Conclusie

Het idee achter HIIT is dat het effectiever kan zijn dan langdurige, matige intensiteitstraining voor het verbeteren van de cardiovasculaire conditie, het verbranden van calorieën en het bevorderen van vetverlies. HIIT kan ook helpen om de stofwisseling te verhogen, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de algehele fitheid te bevorderen. Het is echter belangrijk op te merken dat HIIT ook veeleisend kan zijn voor het lichaam, dus het is belangrijk om de intensiteit en frequentie aan te passen aan je eigen fitnessniveau en gezondheidstoestand. Het wordt aanbevolen om te overleggen met een fitnessprofessional of zorgverlener voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, inclusief HIIT.

Wil je nog meer weten of in contact komen over andere vragen? neem dat contact op en dan helpen we je graag!